Tippek az egészséges immunrendszerhez

Tippek az egészséges immunrendszerhez

Az immunrendszer védi a testet a fertőzés ellen. Noha az idő nagy részében hatékonyan működik, az immunrendszerünk néha kudarcot vall, és beteggé válunk. Vannak olyan módok, ahogyan javíthatjuk immunrendszerünket és megakadályozhatjuk a betegségeket? Megtudjuk.

Az immunrendszer speciális sejtek, szövetek, fehérjék és szervek hálózata, amelyek együtt dolgoznak, hogy megvédjék a testet a potenciálisan káros idegen betolakodóktól és betegségektől.

Ha immunrendszerünk megfelelően működik, akkor olyan fenyegetéseket észlel, mint például baktériumok, paraziták és vírusok, és immunválaszt vált ki, hogy elpusztítsák őket. Az immunrendszerünket nagyjából két részre lehet osztani: veleszületett és adaptív.

A veleszületett immunitás a természetes védelem, amellyel születünk, és az első védelmi vonalunk a fertőzés leküzdésére. A fertőzés észlelése után veleszületett válaszunk gyorsan arra törekszik, hogy megpróbálja kiüríteni a betolakodót extra nyálkahártya előállításával vagy a termosztát felcsavarozásával, hogy lázzal robbantja fel.

Az adaptív immunitás az olyan védelem, amelyet az egész élet során megszerezünk, mivel betegségeknek vannak kitéve, vagy megóvjuk őket az oltásokkal szemben. Az adaptív rendszer egy ellenséget folt, és előállítja a konkrét fegyvereket – vagy antitesteket -, amelyek szükségesek a betolakodó elpusztításához és kiküszöböléséhez.

Az adaptív rendszer 5 és 10 nap között vehet igénybe a szükséges antitestek azonosítását, és előállíthatja azokat a betolakodó sikeres megtámadásához szükséges számokban. Abban az időben a veleszületett rendszer tartja a kórokozót, és megakadályozza, hogy megsokszorozza.

Fokozható -e az immunrendszer?

Mint ilyen, a veleszületett immunitást nem lehet „növelni”, és nem szeretné, ha ez lenne. Ha a veleszületett választ stimulálnák, akkor folyamatosan rosszul érzi magát orrfolyással, lázral, letargiával és depresszióval.

Az adaptív válasz hatékonysága oltásokkal felgyorsítható. A vakcina a csíra ártalmatlan változatát tartalmazza, ahonnan védelemre van szüksége. Az adaptív rendszer emlékszik a betolakodóra, így a következő alkalommal, amikor a csírával érintkezik, gyorsan cselekedhet a támadás elindításához.

Míg sok termék azt állítja, hogy növeli az immunitást, a koncepció tudományosan nincs értelme. Bármilyen sejt fellendítésének megkísérlése nem feltétlenül jó dolog, és súlyos mellékhatásokhoz vezethet.

Az immunrendszer különösen számos különféle sejtet tartalmaz, amelyek sokféle módon reagálnak a különböző mikrobákra. Melyik sejtet növelné, és hányan? Ez egy olyan kérdés, amelyre a tudósok jelenleg nem tudják a választ.

Amit a kutatók tudnak, az az, hogy a test folyamatosan olyan immunsejteket készít, amelyeket fehérvérsejteknek vagy leukocitáknak neveznek, és sokkal több adaptív rendszert generál – limfociták néven ismert -, amelyek B -sejtekké és a B -sejtekké és T -sejtek, mint amennyire szükség van.

A felesleges sejtek megsemmisítik magukat a természetes sejthalál folyamatán keresztül, amelyet apoptózisnak hívnak. Nem ismert, hogy mi a legjobb cellák keveréke vagy az immunrendszer optimális száma a legjobban működni.

gyengült immunrendszer

Sok ember számára az immunrendszer jól működik, hogy szabályozza magát, és nincs szüksége segítségre. Néhány embernél azonban a gyógyszerek vagy az immunrendszer rendellenességei túlzott aktivitást vagy alacsony immunrendszert okoznak.

  • Az elsődleges immunhiányos rendellenességek általában a születésektől jelentkeznek, és az immunrendszer okozza, amely hiányoznak az egyes részek.
  • A másodlagos immunhiányos rendellenességek az immunrendszer következményeinek eredményeként fordulnak elő környezeti tényezők, beleértve a HIV -t, a súlyos égési sérüléseket, az alultápláltságot vagy a kemoterápiát.
  • Az allergiák és az asztma akkor alakul ki, amikor az immunrendszer reagál az olyan anyagokra, amelyek nem káros.
  • Az autoimmun betegségek olyan állapotok, mint a lupus, a rheumatoid arthritis, a gyulladásos bélbetegség, a sclerosis multiplex és az 1. típusú cukorbetegség, amelyben az immunrendszer tévesen megtámadja a test sejtjeit és szöveteit.

Az immunrendszer rendellenességeit specifikus gyógyszerekkel kezelik, amelyek kezelik a tüneteket és a kapcsolódó fertőzéseket.

Az életmód hatása az immunválaszra

Az immunrendszer elsődleges alkotóelemei között szerepel a nyirokcsomók, a mandulák, a lép, a csontvelő és a thymus.

Az immunválasz összekapcsolódásának és bonyolultságának megismerése azonban megismerheti. A jól működéshez az egész rendszer harmóniát és egyensúlyt igényel. Az immunrendszer nem egyetlen entitás vagy erőmező, amelyet javítani kell a megfelelő működéshez.

Nem azonosítottak közvetlen kapcsolatokat az életmód és a fokozott immunválasz között, de a kutatók megvizsgálták a tényezők, például a testmozgás, az étrend és a stressz hatását az immunrendszer válaszára.

Az immunrendszer fenntartása érdekében a legjobb dolog az egészséges életmód -stratégiák elfogadása, amelyek az egész test számára előnyösek, beleértve az immunrendszert is. Ezek a stratégiák magukban foglalhatják:

  • A gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend étkezése
  • Rendszeresen gyakorol
  • Az egészséges súly fenntartása
  • A dohányzás abbahagyása
  • Csak az alkoholfogyasztás csak mérsékelten
  • Elég alváshoz
  • A fertőzés elkerülése a rendszeres kézmosás révén
  • A stressz csökkentése

étrend és immunrendszer

A kiegyensúlyozott étrend fogyasztása és az ajánlott tápanyagok étkezése elősegíti a normál immunfunkció fenntartását.

A, C és D -vitamin, valamint ásványi anyagok – beleértve a cinkt is – szerepet játszanak az immunrendszer működésében. Ha kiegyensúlyozott étrendet eszik, akkor nem kell kiegészíteni ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat, és az extra szedése nem különösebben segíti az immunrendszerét.

alultáplált populációkról ismert, hogy hajlamosabbak a fertőzésre, és vannak bizonyítékok arra, hogy bizonyos mikrotápanyagok hiányosságai megváltoztatják az immunválaszokat.

Vitaminok és ásványi anyagok

Például a cinkhiány – amely hozzájárulhat a krónikus betegségekhez – bebizonyosodott, hogy negatívan befolyásolja az immunrendszer reagálása az idősebb felnőttek gyulladására.

A D -vitamin kiegészítése az immunrendszer viselkedésének megváltozásával kapcsolódik. A D -vitamin -kiegészítők szedése a terhesség alatt – az az időszak, amikor az immunrendszer folyamatos fluxusban van – módosíthatja az újszülött immunrendszerét oly módon, hogy megvédje a légzőszervi fertőzéseket és az asztmát.

A kutatások azt sugallják, hogy a D -vitamin aktiválja azokat a T -sejteket, amelyek képesek azonosítani és megtámadni a rákos sejteket, és megvédeni a kolorektális rák ellen néhány embernél. Idősebb felnőtteknél kimutatták, hogy a D -vitamin csökkenti a légzőszervi fertőzéseket.

Az immunválaszt érintő élelmiszerek

A vizsgálatok arra összpontosítottak, hogy a specifikus ételek vagy étrend hogyan befolyásolhatják az immunválaszt.

Az oldható szálak az immunsejteket a gyulladáscsökkentő és gyulladásgátlóvá váltják, ami segít a fertőzés gyorsabb gyógyulásában.

pterostilben és resveratrol, amelyet áfonya és vörös szőlőben találtak, elősegítik az emberi kathelicidin antimikrobiális peptid (cAMP) gén expressziójának fokozását, amely részt vesz az immunfunkcióban. A CAMP gén létfontosságú szerepet játszik a veleszületett immunrendszerben.

A probiotikumok segíthetnek ellensúlyozni a széles spektrumú antibiotikumok káros hatásait azáltal, hogy az immunrendszer készen áll az új fertőzésekre való reagálásra. Megállapítást nyert, hogy a DHA -ban gazdag halolaj fokozza a B -sejt aktivitását, ami ígéretes lehet a veszélyeztetett immunrendszerrel rendelkezők számára.

hosszan tartó böjt összekapcsolódott a régebbi és sérült immunsejtek őssejt -regenerációjával.

A curry-ben és a kurkumaban található kurkumin elősegítheti az immunrendszert az Alzheimer-kórban észlelt béta-amiloid plakkok agyának tisztításában.

A magas zsírtartalmú és magas kalóriatartalmú étrend a bakteriális fertőzéshez hasonló immunrendszerből származó választ vált ki. A kutatók azt sugallják, hogy az egészségtelen ételek fogyasztása a test védekezését agresszívebbé teszi az egészséges étrendre való váltás után, ami hozzájárulhat olyan betegségekhez, mint az arteriosclerosis és a cukorbetegség.

testmozgás és immunrendszer

Csakúgy, mint az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás hozzájárul az általános egészséghez és ennélfogva az egészséges immunrendszerhez. A testmozgás elősegíti a hatékony vérkeringést, amely az immunrendszer sejtjeit mozgatja, hogy hatékonyan tudják elvégezni a munkájukat.

Egy tanulmány kimutatta, hogy mindössze 20 perc mérsékelt testmozgás stimulálta az immunrendszert, amely viszont gyulladásgátló sejtválaszt hozott.

A vizsgálók megjegyezték, hogy megállapításuk ösztönző következményekkel jár a krónikus betegségben szenvedő emberek számára – ideértve az ízületi gyulladást és a fibromialgiát – és az elhízást.

Egyéb kutatások felfedezték, hogy a kedvezőtlen immunrendszer elkerülésének legjobb módja az intenzív testmozgás után a test gyógyulásában a szénhidrátok fogyasztása az volt.

A cikk szerzői azt sugallják, hogy a fizikai aktivitás során óránként 30–60 gramm szénhidrátok segíthetnek a normál immunfunkció fenntartásában.

Egyéb immunválasz -tényezők

A kiegyensúlyozott étrend és a rendszeres testmozgás mellett a tudósok bizonyítékokat találtak más tényezőkről, amelyek befolyásolhatják az immunrendszer válaszát.

A krónikus alvásmentesség csökkentheti az immunrendszer reakcióját és a fehérvérsejtek keringését, míg a megfelelő lassú alvás-vagy a mély alvás-erősíti az immunrendszer memóriáját a korábban tapasztalt kórokozókról.

A napfényben való kilépés előnyös lehet az immunrendszer számára. A kutatók felfedezték, hogy a napfény energiát ad a fertőzés elleni küzdelemben, amelyek kulcsszerepet játszanak az immunitásban. Pontosabban, a napsugarakban található kék fény miatt a T -sejtek gyorsabban mozognak, ami segíthet számukra a fertőzés helyére és gyorsabban reagálni.

A stressz csökkentése szintén elősegítheti a normál immunrendszer működését.

Egy tanulmány felfedte, hogy a boldog vagy vicces esemény előrejelzése növeli az endorfinok és más hormonok szintjét, amelyek a relaxációt váltják ki. A krónikus stressz elnyomhatja az immunrendszer válaszát és a betegség elleni küzdelem képességét; Ezért a stressz csökkentése elősegítheti a fertőzések és más rendellenességek megelőzését. A

kórusban 1 órán át történő éneklésről számoltak be, hogy csökkentik a stresszt, javítják a hangulatot és növelik az immunfehérjék szintjét a rákos és gondozóikban. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy valami olyan egyszerű, mint az éneklés, csökkentheti az immunrendszer stresszhez kapcsolódó elnyomását.

A magányt olyan stresszorként is meghatározták, amely befolyásolhatja az immunrendszert. A

kutatások azt mutatták, hogy a magányos egyének magasabb szintű fehérjéket termeltek a gyulladáshoz, a stresszre adott válaszként, mint azok, akik úgy érezték, hogy társadalmilag kapcsolatban állnak.

A gyulladással kapcsolatos fehérjék olyan állapotokkal társulnak, mint a 2. típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-betegség, az Alzheimer-kór és az ízületi gyulladás.

Bár sok kérdés marad az immunrendszer funkciójáról, egyértelmű, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás és a stressz csökkentése hosszú utat jelent az immunitás fenntartásának biztosításához.

  • Immunrendszer / oltások
  • Táplálkozás / étrend
  • Alvás / alvási rendellenességek / álmatlanság
  • Sportgyógyászat / fitnesz