Si mund të ndihmojnë trajtimet alternative me HIV?

Si mund të ndihmojnë trajtimet alternative me HIV?

Shumë njerëz që jetojnë me HIV zgjedhin të eksplorojnë terapi jo konvencionale për të lehtësuar simptomat e HIV dhe efektet anësore të ilaçeve. Disa trajtime alternative mund të plotësojnë kujdesin standard mjekësor të një personi, por të tjerët nuk janë të sigurt.

Shumë njerëz që jetojnë me HIV përdorin terapi alternative. Sipas një burimi, mbi 70 përqind e njerëzve me HIV në Shtetet e Bashkuara kanë provuar trajtime alternative, dhe shumë njerëz i përdorin ato rregullisht.

Planet e caktuara të sigurimit shëndetësor mund të mbulojnë disa ilaçe alternative, të tilla si terapia kiropraktike dhe akupunktura.

Ndërsa trajtimet alternative nuk kurojnë HIV -in, ato mund të lehtësojnë simptomat dhe mund të përmirësojnë cilësinë e jetës së një personi. Sidoqoftë, jo të gjitha ilaçet alternative janë të sigurta. Disa trajtime alternative mund të kenë efekte anësore ose të bashkëveprojnë me ilaçe. Gjithmonë bisedoni me një mjek ose ofrues të kujdesit shëndetësor përpara se të provoni mjekësi alternative.

Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth përfitimeve të mundshme, rreziqeve dhe ndërveprimeve të drogës që lidhen me trajtime alternative për HIV ose AIDS.

A mund të ndihmojnë terapitë alternative?

Kur përdoren së bashku me ilaçet tradicionale, trajtimet alternative mund të ndihmojnë në lehtësimin e disa prej simptomave të HIV ose AIDS.

Terapitë fizike mund të ndihmojnë në përmirësimin e lëvizjes së një personi, t’i ndihmojnë ata të pushojnë dhe të përmirësojnë shëndetin e tyre të përgjithshëm. Ndërsa terapitë e tjera, të tilla si Reiki, synojnë të ndihmojnë në rivendosjen e rrjedhës së energjisë së një personi. Ashtu si meditimi, kjo terapi trajton të gjithë personin, por nuk synon drejtpërdrejt HIV -in.

Disa ofrues të kujdesit shëndetësor mbështesin përdorimin e terapive alternative për të plotësuar trajtimin konvencional ndërsa të tjerët jo.

Ilaçet alternative nuk mund të kurojnë ose ndalojnë përparimin e HIV -it, dhe shumica e provave të paraqitura janë anekdotale. Asnjë studim i madh kërkimor nuk mbështet përdorimin e ndonjë terapi alternative për të trajtuar drejtpërdrejt simptomat e HIV -it.

Trajtimet alternative nuk janë specifike për sëmundjet. Kjo do të thotë që një terapi alternative trajton tërë personin, jo vetëm sëmundjen. Për shembull, meditimi mund të ndihmojë një person me HIV të pushojë dhe të zvogëlojë stresin. Kjo mund të ketë një ndikim pozitiv në shëndetin e përgjithshëm të personit, por nuk synon në mënyrë specifike HIV -in.

Terapitë alternative dhe trajtimet natyrore

Ekziston një gamë e trajtimeve natyrore që një person mund të përpiqet të lehtësojë simptomat e HIV -it dhe efektet anësore të ilaçeve dhe t’i bëjë ata të ndjehen më mirë, në përgjithësi.

Shumë njerëz pësojnë rezultate pozitive nga përdorimi i këtyre terapive. Sidoqoftë, ka pak hulumtime për sigurinë dhe efektivitetin e tyre, dhe ato nuk janë një zëvendësues i trajtimit mjekësor.

Trajtimet alternative përfshijnë:

teknikat e relaksimit

Meditimi është një teknikë relaksimi që mund të ndihmojë për të zvogëluar ankthin e një personi. Shumë njerëz që jetojnë me HIV kanë nivele më të larta të ankthit dhe stresit në krahasim me popullsinë e përgjithshme. Meditimi mund të ndihmojë në zbutjen e disa prej ankthit që lidhet me HIV.

Terapitë fizike

Praktikimi i jogës mund të ndihmojë një person të pushojë dhe të de-stresi.

Terapitë fizike mund të ndihmojnë një person të pushojë, të de-stresojë dhe të përmirësojë lëvizjen.

Sipas një burimi, njerëzit që jetojnë me HIV kanë norma më të larta të çështjeve të shëndetit mendor, siç janë ankthi dhe depresioni, sesa popullsia e përgjithshme. Kjo mund të ndikojë ndjeshëm në cilësinë e jetës së një personi. Terapitë fizike mund të ndihmojnë në rritjen e shëndetit mendor dhe fizik të njerëzve.

Terapitë fizike përfshijnë:

 • Masazhin sportiv ose mjekësor
 • Kujdesi kiropraktik
 • Acupuncture

Të kesh një masazh mund të promovojë relaksim, i cili mund të ndihmojë në zbutjen e ankthit dhe stresit që shpesh shoqërohet me HIV.

Një studim në shkallë të vogël 2016 jep disa prova që joga mund të ndihmojë në uljen e depresionit dhe përmirësimin e numërimit të CD4 te njerëzit me HIV https://harmoniqhealth.com/al/ të cilët gjithashtu po merrnin terapi antiretrovirale. Sidoqoftë, ky studim zgjati vetëm 1 muaj dhe kishte vetëm 40 pjesëmarrës, kështu që rezultatet e tij janë të kufizuara.

Akupunktura përfshin futjen e gjilpërave shumë të hollë në pika specifike në trup. Praktikuesit besojnë se këto gjilpëra lëshojnë pika presioni, të cilat mund të ndihmojnë trupin e një personi të prodhojë kimikate për të zvogëluar dhimbjen.

ilaçe bimore dhe shtesa

Medikamentet bimore dhe shtesat janë në dispozicion për të blerë mbi banak. Megjithëse disa prodhues pretendojnë se produktet e tyre kanë veti shëruese, Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) nuk rregullon shtesa, dhe disa studime shkencore mbështesin efektivitetin e tyre.

Njerëzit duhet të bëjnë kujdes para se të blejnë shtesa bimore dhe ilaçe pasi ato mund të jenë të rrezikshme. Kjo mund të jetë për shkak të komplikimeve pararendëse shëndetësore të një personi ose sepse ato bashkëveprojnë me ilaçet HIV.

Ka shumë pak prova për të mbështetur përdorimin e ilaçeve dhe shtesave bimore. Kur ekziston hulumtimi, shpesh financohet nga kompani ose organizata që kanë një interes specifik për promovimin e produkteve. Gjithmonë flisni me një ofrues të kujdesit shëndetësor përpara se të përdorni ndonjë shtesë bimore ose ilaçe.

Marijuana Mjekësore

Marijuana Mjekësore nuk është e ligjshme në të gjitha pjesët e Sh.B.A. Sidoqoftë, disa njerëz që kanë qasje në të, zbulojnë se ndihmon për të përmirësuar oreksin, lehtësuar dhimbjen dhe për të zvogëluar nauze të lidhura Me ilaçet HIV, veçanërisht ilaçet më të vjetra antiretrovirale, njerëzit duhet të flasin me mjekun e tyre përpara se të përdorin marihuanën si një trajtim alternative për HIV për të siguruar që nuk do të ndërhyjë në asnjë nga ilaçet e tjera që po marrin.

Studimet mbi përdorimin e marijuanës medicinale te njerëzit me HIV kanë prodhuar një sërë rezultatesh afatshkurtra. Sidoqoftë, nuk ka të dhëna të mjaftueshme afatgjata për të njohur sigurinë dhe efektivitetin e përdorimit të tij për të trajtuar simptomat e HIV ose AIDS. Mund të mos jetë i përshtatshëm për disa njerëz, përfshirë ata me çrregullime të përdorimit të substancave paraprake.

Për më shumë informacion dhe burime të thella në HIV dhe AIDS, vizitoni qendrën tonë të dedikuar.

Rreziqet

Disa terapi nuk ofrojnë praktikisht asnjë rrezik. Disa nga terapitë më të sigurta përfshijnë:

para se të marrë ndonjë shtesë shtesë, një person duhet të flasë gjithmonë me ofruesin e tyre të kujdesit shëndetësor për ndonjë çështje të mundshme me ilaçet e tyre HIV. Shtë thelbësore të mbani mend se vetëm sepse diçka është e natyrshme nuk do të thotë se është e sigurt.

Marrja e mjeteve juridike dhe shtesa bimore mund të jetë veçanërisht e rrezikshme sepse:

 • Nuk ka hulumtime të mjaftueshme shkencore për sigurinë dhe efektivitetin e tyre
 • Për dallim nga ilaçet e zakonshme, FDA nuk i rregullon ato për përbërësit dhe doza
 • Dozimi dhe forca mund të ndryshojnë shumë midis prodhuesve
 • Ato nuk janë të dizajnuara për të trajtuar sëmundje specifike, siç është HIV

Disa shtesa mund të bashkëveprojnë me ilaçe për HIV dhe kushte të tjera mjekësore.

Njerëzit duhet të shmangin Wort të Shën Gjonit, pasi ndikon në mëlçi dhe mund të ndryshojë sesi HIV dhe ilaçet e tjera ndikojnë në trup, përfshirë frenuesit e proteazës dhe NNRTI.

shtesa të tjera që mund të bashkëveprojnë me ilaçet HIV përfshijnë:

 • Shtojcat e hudhrës

Përmbledhje

Disa njerëz Gjeni që trajtimet alternative dhe terapitë natyrore mund të plotësojnë terapinë me HIV. Përdorni kujdes dhe flisni me një mjek ose ekipin e kujdesit përpara se të filloni trajtime alternative.

Terapitë alternative, të tilla si akupunktura, joga, meditimi dhe masazhi mund të ndihmojnë një person të pushojë, të menaxhojë dhimbjen dhe të përmirësojë shëndetin mendor dhe fizik.

Nuk ka asnjë provë që terapitë alternative mund të kurojnë ose ndalojnë përparimin e HIV-it, kështu që gjithmonë përdorni ato së bashku me trajtimin konvencional anti-HIV.

 • HIV dhe AIDS
 • Sëmundjet infektive / bakteret / viruset
 • Shëndeti seksual / STDS
 • Mjekësia plotësuese / Mjekësia Alternative